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학년/학기 이수구분 교과목번호 교과목명 학점 강의 실습(설계) 교과목개요
0/전학기 균형 1230083
음식의과학 (The Science of Cooking)
  • 학년/학기 : 0/전학기
  • 이수구분 : 균형
  • 교과목번호 : 1230083
  • 교과목명 : 음식의과학 (The Science of Cooking)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 교과목은 음식의 역사, 식품의 성분 및 특성과 관련된 과학적 지식 논의를 통해 안전하고 건강한 식문화 형성을 유도함은 물론 식품과학에 대한 관심을 높이고자 함. 수강생들은 음식의 구성성분과 조리에 따른 구조 변화를 이해하고, 섭취하는 음식의 가공과정에 대한 이해를 통해 과학에 대한 관심을 높이며, 음식에 존재하는 위해물질을 이해함으로써 향후 안전한 음식섭취를 위한 과학적 지식을 습득함.

    • English

      This course aims to raise interest in food science as well as the safe and healthy food consumption through discussions on scientific knowledge related to the history, ingredients, and characteristics of food. Students gain scientific knowledge for healthy food intake in the future by understanding the structural changes caused by food components as well as processing and preservation that raising interest in science through understanding the making process of food, and understanding harmful substances present in food.

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  • 국문

    본 교과목은 음식의 역사, 식품의 성분 및 특성과 관련된 과학적 지식 논의를 통해 안전하고 건강한 식문화 형성을 유도함은 물론 식품과학에 대한 관심을 높이고자 함. 수강생들은 음식의 구성성분과 조리에 따른 구조 변화를 이해하고, 섭취하는 음식의 가공과정에 대한 이해를 통해 과학에 대한 관심을 높이며, 음식에 존재하는 위해물질을 이해함으로써 향후 안전한 음식섭취를 위한 과학적 지식을 습득함.

  • English

    This course aims to raise interest in food science as well as the safe and healthy food consumption through discussions on scientific knowledge related to the history, ingredients, and characteristics of food. Students gain scientific knowledge for healthy food intake in the future by understanding the structural changes caused by food components as well as processing and preservation that raising interest in science through understanding the making process of food, and understanding harmful substances present in food.

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1/1학기 전선 4211991
진로탐색과꿈-설계 (Career Planning)
  • 학년/학기 : 1/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211991
  • 교과목명 : 진로탐색과꿈-설계 (Career Planning)
  • 학점-강의-실습(설계) : 1-1-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      진로탐색과 꿈-설계는 내가 선택한 전공 안에서 진로에 대한 고민과 탐색을 진행하는 교과목입니다.

    • English

      Career exploration and dream-design is a subject that proceeds with career concerns and exploration within my chosen major.

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  • 국문

    진로탐색과 꿈-설계는 내가 선택한 전공 안에서 진로에 대한 고민과 탐색을 진행하는 교과목입니다.

  • English

    Career exploration and dream-design is a subject that proceeds with career concerns and exploration within my chosen major.

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1/2학기 전필 4211070
동물생명식품과학개론 (Introduction to Animal Biotechnology and Food Science)
  • 학년/학기 : 1/2학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4211070
  • 교과목명 : 동물생명식품과학개론 (Introduction to Animal Biotechnology and Food Science)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 교과목은 동물생명공학과 동물성식품과학 분야에 대한 개론적 학습을 목표로 한다. 동물생명공학 분야는 동물(가축, 반려동물 등)과 연계된 각종 생명공학기술과 관련된, (세부적으로) 동물유전(공)학, 동물생식공학, 동물발생공학, 동물미생물공학 등을 포함한다. 동물성식품과학 분야는 동물성식품과 관련된, (세부적으로) 근육식품, 낙농식품, 동물성부산물, 식품화학/분석, 기능성식품, 식품미생물, 식품가공 및 위생 등을 포함한다. 본 과목을 통해, 학습자는 동물생명공학 및 동물성식품과학에 대한 학술적/산업적 이해와 함께 졸업 후 자발적 진로 개발 및 결정 능력을 함양한다.

    • English

      This course aims to provide an introductory study of “Animal Biotechnology” and “Food Science of Animal Products”. As the animal biotechnology field is related to various biotechnology associated with animals (livestock, companion animals, etc.), it includes animal genetics and genetic engineering, animal reproductive engineering, animal developmental engineering, microbiological biotechnology, etc. As the food science field is related to animal products, it includes muscle food, dairy food, animal by-products, food chemistry/analysis, functional food, food microbiology, processing and sanitation of animal products, etc. Through this course, learners will develop academic/industrial understanding of animal biotechnology and food science of animal products, as well as voluntary career development and decision skills after graduation.

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  • 국문

    본 교과목은 동물생명공학과 동물성식품과학 분야에 대한 개론적 학습을 목표로 한다. 동물생명공학 분야는 동물(가축, 반려동물 등)과 연계된 각종 생명공학기술과 관련된, (세부적으로) 동물유전(공)학, 동물생식공학, 동물발생공학, 동물미생물공학 등을 포함한다. 동물성식품과학 분야는 동물성식품과 관련된, (세부적으로) 근육식품, 낙농식품, 동물성부산물, 식품화학/분석, 기능성식품, 식품미생물, 식품가공 및 위생 등을 포함한다. 본 과목을 통해, 학습자는 동물생명공학 및 동물성식품과학에 대한 학술적/산업적 이해와 함께 졸업 후 자발적 진로 개발 및 결정 능력을 함양한다.

  • English

    This course aims to provide an introductory study of “Animal Biotechnology” and “Food Science of Animal Products”. As the animal biotechnology field is related to various biotechnology associated with animals (livestock, companion animals, etc.), it includes animal genetics and genetic engineering, animal reproductive engineering, animal developmental engineering, microbiological biotechnology, etc. As the food science field is related to animal products, it includes muscle food, dairy food, animal by-products, food chemistry/analysis, functional food, food microbiology, processing and sanitation of animal products, etc. Through this course, learners will develop academic/industrial understanding of animal biotechnology and food science of animal products, as well as voluntary career development and decision skills after graduation.

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1/전학기 학문 1410082
일반미생물학 (GENERAL MICROBIOLOGY)
  • 학년/학기 : 1/전학기
  • 이수구분 : 학문
  • 교과목번호 : 1410082
  • 교과목명 : 일반미생물학 (GENERAL MICROBIOLOGY)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      미생물은 반추 및 단위동물의 생리 및 대사 그리고 식품 및 환경의 안전성, 기능성을 결정짓는 요소이다. 본 교과목은 동물생명과학의 한 축을 담당하는 미생물의 세계를 이해를 위해 미생물의 구조를 비롯하여 병원성, 면역학, 유전학, 생리학적인 특성을 이해하고 학습한다. 이를 통해 동물생명산업 분야에서 미생물의 역할, 중요성 및 응용방향을 개괄적으로 이해한다.

    • English

      Microorganisms are factors that determine the physiology and metabolism of ruminants and monogastric animals and the safety and functionality of food and the environment. In order to understand the world of microorganisms, one of the pillars of animal life science, the structure, pathogenicity, immunology, genetics, and physiological characteristics of microorganisms are understood and studied. This course will give an overall understanding of microorganisms' role, importance, and applications in the animal life industry.

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  • 국문

    미생물은 반추 및 단위동물의 생리 및 대사 그리고 식품 및 환경의 안전성, 기능성을 결정짓는 요소이다. 본 교과목은 동물생명과학의 한 축을 담당하는 미생물의 세계를 이해를 위해 미생물의 구조를 비롯하여 병원성, 면역학, 유전학, 생리학적인 특성을 이해하고 학습한다. 이를 통해 동물생명산업 분야에서 미생물의 역할, 중요성 및 응용방향을 개괄적으로 이해한다.

  • English

    Microorganisms are factors that determine the physiology and metabolism of ruminants and monogastric animals and the safety and functionality of food and the environment. In order to understand the world of microorganisms, one of the pillars of animal life science, the structure, pathogenicity, immunology, genetics, and physiological characteristics of microorganisms are understood and studied. This course will give an overall understanding of microorganisms' role, importance, and applications in the animal life industry.

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2/1학기 학문 1410089
생화학 (Biochemistry)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 학문
  • 교과목번호 : 1410089
  • 교과목명 : 생화학 (Biochemistry)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 과목은 생체에서 나타나는 다양한 유기물의 생화학적 반응, 즉 단백질, 지방, 탄수화물, 유전물질 등의 물리화학적 반응을 분자수준에서 탐구하는 과목으로써, 생체 내 유기물의 물리화학적 현상을 생물학적 관점으로 탐구하고 논의하여 생체 내 생화학적 현상의 중요성을 이해한다.

    • English

      Biochemistry is the study of chemical process in the molecular level within and relating to living organisms. To understand what it means to be alive at the molecular, student will study a broad background in biology and a foundation in chemistry, mathmatics, and physics. The course provides an basic knowledge for pH, biological buffers, genetic materials, proteins, enzymes, carbohydrates, lipids, metabolism, and molecular biology.

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  • 국문

    본 과목은 생체에서 나타나는 다양한 유기물의 생화학적 반응, 즉 단백질, 지방, 탄수화물, 유전물질 등의 물리화학적 반응을 분자수준에서 탐구하는 과목으로써, 생체 내 유기물의 물리화학적 현상을 생물학적 관점으로 탐구하고 논의하여 생체 내 생화학적 현상의 중요성을 이해한다.

  • English

    Biochemistry is the study of chemical process in the molecular level within and relating to living organisms. To understand what it means to be alive at the molecular, student will study a broad background in biology and a foundation in chemistry, mathmatics, and physics. The course provides an basic knowledge for pH, biological buffers, genetic materials, proteins, enzymes, carbohydrates, lipids, metabolism, and molecular biology.

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2/1학기 전선 4211002
부산물소재학 (Animal By-products Science)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211002
  • 교과목명 : 부산물소재학 (Animal By-products Science)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물성 식품부산물 소재를 바탕으로 생물공학기술의 길잡이로서 분자생물학 기술, 단백질공학 기술 등 새로운 학문의 발전을 위한 생물신소재 개발에 필요한 기술을 습득함.

    • English

      Based on animal food products materials, as a guide to bioengineering technology, we have acquired the skills necessary to develop bio-new materials for the development of new learning, such as molecular biology technology and protein engineering technology.

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  • 국문

    동물성 식품부산물 소재를 바탕으로 생물공학기술의 길잡이로서 분자생물학 기술, 단백질공학 기술 등 새로운 학문의 발전을 위한 생물신소재 개발에 필요한 기술을 습득함.

  • English

    Based on animal food products materials, as a guide to bioengineering technology, we have acquired the skills necessary to develop bio-new materials for the development of new learning, such as molecular biology technology and protein engineering technology.

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2/1학기 전필 4211013
동물성식품미생물학 (Microbiology of Animal Products)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4211013
  • 교과목명 : 동물성식품미생물학 (Microbiology of Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 과목에서는 동물생명공학 및 동물성식품 분야에서 필요한 전반적인 미생물학적 지식에 대하여 학습하고 논의하고자 한다. 일반 미생물학의 핵심과정과 동물생명공학 및 동물성식품 분야와 관련된 영역을 학습한다. 4차 산업혁명과 관련하여 미생물 분야에서 학부생에게 필요한 지식과 정보 분석 방법을 학습한다.

    • English

      In this subject, we would like to learn and discuss the overall microbiological knowledge required in the field of animal biotechnology and animal food. Learn the core courses of general microbiology and areas related to animal biotechnology and animal food fields. In relation to the Fourth Industrial Revolution, we learn the knowledge and information analysis methods necessary for undergraduates in the field of microbiology.

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  • 국문

    본 과목에서는 동물생명공학 및 동물성식품 분야에서 필요한 전반적인 미생물학적 지식에 대하여 학습하고 논의하고자 한다. 일반 미생물학의 핵심과정과 동물생명공학 및 동물성식품 분야와 관련된 영역을 학습한다. 4차 산업혁명과 관련하여 미생물 분야에서 학부생에게 필요한 지식과 정보 분석 방법을 학습한다.

  • English

    In this subject, we would like to learn and discuss the overall microbiological knowledge required in the field of animal biotechnology and animal food. Learn the core courses of general microbiology and areas related to animal biotechnology and animal food fields. In relation to the Fourth Industrial Revolution, we learn the knowledge and information analysis methods necessary for undergraduates in the field of microbiology.

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2/1학기 전선 4211015
식품생명과학및실험 (Food Bioscience and Laboratory)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211015
  • 교과목명 : 식품생명과학및실험 (Food Bioscience and Laboratory)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-2-2
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      축산식품생명과학 및 실험은 식육, 우유, 계란 및 부산물등의 축산식품 내 다양한 생체조절물질의 기능적 이해와 더불어 동물, 식물 및 미생물의 세포학적이해, 생리학, 생화학, 유전의 원리와 응용, 유전공학 등 생명과학 전반에 대한 기본적인 이론과 실험들을 다룬다.

    • English

      Livestock Food Life Sciences and Experiments deal with basic theories and experiments on the overall life sciences, including cytological understanding of animals, plants and microorganisms, physiology, biochemistry, genetic principles and applications, genetic engineering, as well as functional understanding of various bio-regulated substances in livestock products such as meat, milk, eggs and by-products.

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  • 국문

    축산식품생명과학 및 실험은 식육, 우유, 계란 및 부산물등의 축산식품 내 다양한 생체조절물질의 기능적 이해와 더불어 동물, 식물 및 미생물의 세포학적이해, 생리학, 생화학, 유전의 원리와 응용, 유전공학 등 생명과학 전반에 대한 기본적인 이론과 실험들을 다룬다.

  • English

    Livestock Food Life Sciences and Experiments deal with basic theories and experiments on the overall life sciences, including cytological understanding of animals, plants and microorganisms, physiology, biochemistry, genetic principles and applications, genetic engineering, as well as functional understanding of various bio-regulated substances in livestock products such as meat, milk, eggs and by-products.

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2/1학기 전필 4211016
동물분자유전학 (Molecular Animal Genetics)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4211016
  • 교과목명 : 동물분자유전학 (Molecular Animal Genetics)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      멘델유전학에서 유전자를 연구하는 분자유전학까지 기초에서 응용까지 접근한다. 용어 중심의 강의를 통해 이후 유전공학을 이해하기 위한 필수적인 선수과목이다.

    • English

      From Mendel Genetics to molecular genetics studying genes, it approaches from foundation to application. It is an essential player subject for understanding genetic engineering in the future through term-oriented lectures.

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  • 국문

    멘델유전학에서 유전자를 연구하는 분자유전학까지 기초에서 응용까지 접근한다. 용어 중심의 강의를 통해 이후 유전공학을 이해하기 위한 필수적인 선수과목이다.

  • English

    From Mendel Genetics to molecular genetics studying genes, it approaches from foundation to application. It is an essential player subject for understanding genetic engineering in the future through term-oriented lectures.

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2/1학기 전선 4211071
기초생리학 (Essentials of Physiology)
  • 학년/학기 : 2/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211071
  • 교과목명 : 기초생리학 (Essentials of Physiology)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물생명공학 및 동물성식품과학 영역에서 다루는 인체 및 동물의 생리학에 대한 내용을 학습한다. 인체/동물을 구성하는 세포, 체액, 항상성, 신경계, 근육, 감각, 내분비, 소화, 혈액/면역, 심장/순환, 호흡, 신장/배뇨, 생식 등의 내용을 전반적으로 배울 수 있다.

    • English

      In this class, you'll learn about how the bodies of humans and animals work, focusing on areas like animal biotechnology and the science of animal food products. In more detail, you'll be introduced to human and animal cells, body fluids, balance in the body (homeostasis), the nervous system, muscles, senses, hormones and endocrinology, digestion, blood and immunity, the heart and circulation, breathing, kidneys and urination, and reproduction, etc.

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  • 국문

    동물생명공학 및 동물성식품과학 영역에서 다루는 인체 및 동물의 생리학에 대한 내용을 학습한다. 인체/동물을 구성하는 세포, 체액, 항상성, 신경계, 근육, 감각, 내분비, 소화, 혈액/면역, 심장/순환, 호흡, 신장/배뇨, 생식 등의 내용을 전반적으로 배울 수 있다.

  • English

    In this class, you'll learn about how the bodies of humans and animals work, focusing on areas like animal biotechnology and the science of animal food products. In more detail, you'll be introduced to human and animal cells, body fluids, balance in the body (homeostasis), the nervous system, muscles, senses, hormones and endocrinology, digestion, blood and immunity, the heart and circulation, breathing, kidneys and urination, and reproduction, etc.

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2/2학기 전선 4211019
동물의약공학 (Animal Medicine Biotechnology)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211019
  • 교과목명 : 동물의약공학 (Animal Medicine Biotechnology)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물생명공학에서 필수적인 의료산업과 관련된 과목으로 사람이나 동물의 질병 발병원인과 치료법, 신약, 기능성식품 개발 등에 사용되는 생명공학기법이나 동물실험에 관한 내용을 학습한다.

    • English

      Subjects related to the medical industry essential to animal biotechnology are to learn about bioengineering techniques or animal experiments used in the development of human or animal diseases and treatments, new drugs and functional foods.

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  • 국문

    동물생명공학에서 필수적인 의료산업과 관련된 과목으로 사람이나 동물의 질병 발병원인과 치료법, 신약, 기능성식품 개발 등에 사용되는 생명공학기법이나 동물실험에 관한 내용을 학습한다.

  • English

    Subjects related to the medical industry essential to animal biotechnology are to learn about bioengineering techniques or animal experiments used in the development of human or animal diseases and treatments, new drugs and functional foods.

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2/2학기 전선 4211021
동물성식품영양화학 (Food Nutritional Chemistry of Animal Products)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211021
  • 교과목명 : 동물성식품영양화학 (Food Nutritional Chemistry of Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      식품의 각 성분과 이들의 영양학적 특성을 이해하는 학문으로 특히 식품 구성성분으로서의 수분, 단백질, 탄수화물, 지질, 미량성분의 종류를 학습하며, 이들이 인체의 생명현상에 미치는 대사적 역할을 학습한다. 또한 식품성분의 인체의 건강과 질환발생에 미치는 영향을 학습하며 식품 구성성분의 생명유지 역할을 이해한다.

    • English

      With the study of understanding each ingredient of food and their nutritional characteristics, especially the kinds of moisture, protein, carbohydrate, lipid and trace components as food composition components, they learn the metabolic role on the life phenomena of the human body. It also learns the effects of food ingredients on the health of the human body and the occurrence of diseases, and understands the life support role of food components.

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  • 국문

    식품의 각 성분과 이들의 영양학적 특성을 이해하는 학문으로 특히 식품 구성성분으로서의 수분, 단백질, 탄수화물, 지질, 미량성분의 종류를 학습하며, 이들이 인체의 생명현상에 미치는 대사적 역할을 학습한다. 또한 식품성분의 인체의 건강과 질환발생에 미치는 영향을 학습하며 식품 구성성분의 생명유지 역할을 이해한다.

  • English

    With the study of understanding each ingredient of food and their nutritional characteristics, especially the kinds of moisture, protein, carbohydrate, lipid and trace components as food composition components, they learn the metabolic role on the life phenomena of the human body. It also learns the effects of food ingredients on the health of the human body and the occurrence of diseases, and understands the life support role of food components.

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2/2학기 전선 4211022
분자세포생물학 (Molecular Cell Biology)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211022
  • 교과목명 : 분자세포생물학 (Molecular Cell Biology)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      지구상에 존재하는 모든 생물체의 기본단위인 세포의 구조 및 기능, 그리고 세포 내 미세구조들의 작동 메커니즘을 분자수준에서 학습하고자 한다.

    • English

      We want to learn the structure and function of cells, the basic unit of all living things on earth, and the operating mechanism of microstructure in cells at the molecular level.

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  • 국문

    지구상에 존재하는 모든 생물체의 기본단위인 세포의 구조 및 기능, 그리고 세포 내 미세구조들의 작동 메커니즘을 분자수준에서 학습하고자 한다.

  • English

    We want to learn the structure and function of cells, the basic unit of all living things on earth, and the operating mechanism of microstructure in cells at the molecular level.

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2/2학기 전선 4211054
동물미생물생명공학 (Biotechnology of Animal Microbiology)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211054
  • 교과목명 : 동물미생물생명공학 (Biotechnology of Animal Microbiology)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물 미생물은 생명공학 및 축산/식품 분야에서 다양하게 활용되고 있다. 본 강좌에서는 장내/식품 유산균 분리, 미생물 DNA 추출 등 유전자 조작 미생물 개발 등과 관련된 제반 지식과 학습하고자 한다. 본 과목을 통해, 학생들은 동물미생물생명공학 분야에서 필요로 하는 이론을 학습하여, 졸업 후 실무에 활용할 수 있다.

    • English

      Animal microorganisms are widely used in biotechnology and livestock/food fields. In this course, we will learn all the knowledge related to the development of genetically modified microorganisms, such as the separation of intestinal/food lactobacillus and the extraction of microbial DNA. Through this course, students can learn the theories needed in the field of animal microbiotechnics and use them in practice after graduation.

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  • 국문

    동물 미생물은 생명공학 및 축산/식품 분야에서 다양하게 활용되고 있다. 본 강좌에서는 장내/식품 유산균 분리, 미생물 DNA 추출 등 유전자 조작 미생물 개발 등과 관련된 제반 지식과 학습하고자 한다. 본 과목을 통해, 학생들은 동물미생물생명공학 분야에서 필요로 하는 이론을 학습하여, 졸업 후 실무에 활용할 수 있다.

  • English

    Animal microorganisms are widely used in biotechnology and livestock/food fields. In this course, we will learn all the knowledge related to the development of genetically modified microorganisms, such as the separation of intestinal/food lactobacillus and the extraction of microbial DNA. Through this course, students can learn the theories needed in the field of animal microbiotechnics and use them in practice after graduation.

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2/2학기 전선 4211067
동물성식품의성질과산업 (Physical Properties of Animal Products)
  • 학년/학기 : 2/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211067
  • 교과목명 : 동물성식품의성질과산업 (Physical Properties of Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 교과목은 동물성식품의 물리적 특성, 특히 가공 중 발생하는 물리적 작용과 물리 특성(물성)의 산업적 가치를 이해하기 위해 동물성식품의 구성 성분에 대한 물리적/화학적 특성을 이해하고 동물성식품의 구성 시스템과 나아가 동물성식품이 나타내는 점성, 탄성을 포함하는 물성을 학습한다.

    • English

      Physical properties of animal products is an introductory course to understand how food composition and interactions among food components give rise to the physical properties of animal resource-based foods. At the end of this course, undergraduates are able to understand what a food system is and describe the enhancement of rheological properties by molecular interactions between food ingredients and physical interactions between food components.

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  • 국문

    본 교과목은 동물성식품의 물리적 특성, 특히 가공 중 발생하는 물리적 작용과 물리 특성(물성)의 산업적 가치를 이해하기 위해 동물성식품의 구성 성분에 대한 물리적/화학적 특성을 이해하고 동물성식품의 구성 시스템과 나아가 동물성식품이 나타내는 점성, 탄성을 포함하는 물성을 학습한다.

  • English

    Physical properties of animal products is an introductory course to understand how food composition and interactions among food components give rise to the physical properties of animal resource-based foods. At the end of this course, undergraduates are able to understand what a food system is and describe the enhancement of rheological properties by molecular interactions between food ingredients and physical interactions between food components.

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3/1학기 전선 4211025
동물성식품면역학 (Immunology and Animal Products)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211025
  • 교과목명 : 동물성식품면역학 (Immunology and Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      축산식품 섭취를 통한 면역반응 시스템을 이해하고 항원 제어를 통한 식품 섭취의 안전성 제고에 대한 지식을 습득함. 선천면역, 항원-항체 상호반응 등의 정보를 습득하고, 식품 섭취에 의한 알러지 반응 및 제어메카니즘을 이해하고 항알러지 식품개발과의 관계를 설명할 수 있다.

    • English

      Understanding the immune response system through livestock food intake and acquiring knowledge of enhancing the safety of food intake through antigen control. I can acquire information such as congenital immunity, antigen-antibody mutual reaction, understand allergy reaction and control mechanism by food intake and explain the relationship with anti-allergic food development.

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  • 국문

    축산식품 섭취를 통한 면역반응 시스템을 이해하고 항원 제어를 통한 식품 섭취의 안전성 제고에 대한 지식을 습득함. 선천면역, 항원-항체 상호반응 등의 정보를 습득하고, 식품 섭취에 의한 알러지 반응 및 제어메카니즘을 이해하고 항알러지 식품개발과의 관계를 설명할 수 있다.

  • English

    Understanding the immune response system through livestock food intake and acquiring knowledge of enhancing the safety of food intake through antigen control. I can acquire information such as congenital immunity, antigen-antibody mutual reaction, understand allergy reaction and control mechanism by food intake and explain the relationship with anti-allergic food development.

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3/1학기 전선 4211060
유가공학 (Dairy Processing Science)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211060
  • 교과목명 : 유가공학 (Dairy Processing Science)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      우유의 일반적 처리공정을 기초로 시유를 비롯하여 크림, 버터, 아이스크림, 발효유, 농축유제품, 건조유제품 및 치즈 등의 유제품에 대한 특성, 품질, 제조공정, 유제품의 건강증진 효과 및 새로운 유가공 기술에 대하여 강의함

    • English

      Based on the general processing process of milk, the characteristics, quality, manufacturing process, health promotion effects of dairy products, and new milk processing techniques were taught and related details were learned on dairy products such as milk, cream, butter, ice cream, fermented milk, concentrated milk products, dried milk products, and cheese.

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  • 국문

    우유의 일반적 처리공정을 기초로 시유를 비롯하여 크림, 버터, 아이스크림, 발효유, 농축유제품, 건조유제품 및 치즈 등의 유제품에 대한 특성, 품질, 제조공정, 유제품의 건강증진 효과 및 새로운 유가공 기술에 대하여 강의함

  • English

    Based on the general processing process of milk, the characteristics, quality, manufacturing process, health promotion effects of dairy products, and new milk processing techniques were taught and related details were learned on dairy products such as milk, cream, butter, ice cream, fermented milk, concentrated milk products, dried milk products, and cheese.

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3/1학기 전선 4211061
식품생리활성물질학 (Bioactive Food Compounds)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211061
  • 교과목명 : 식품생리활성물질학 (Bioactive Food Compounds)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      생리활성을 가지는 식품유래 미량성분 및 천연물의 종류와 특성, 건강기능식품의 종류에 대해 학습한다. 이들의 생체조절기능 및 조절 메카니즘을 학습하며 또한 다양한 대사질환의 특성을 이해함으로써 식품내에 함유되어 있는 생리활성물질들의 생체조절기능을 이해할 수 있는 교과목이다. 더불어 기능성 평가 및 물질분석법을 학습한다.

    • English

      The course of bioactive food compounds learns the characteristics of food-borne trace elements and natural products with physiological activity, and the types of health-beneficial functions. It is a subject that can understand the biological functions of physiological active substances contained in food by learning their bioactivity and understanding mechanism and also understanding the characteristics of various metabolic diseases. In addition, functional evaluation and material analysis are learned through understand laboratory analytical techniques.

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  • 국문

    생리활성을 가지는 식품유래 미량성분 및 천연물의 종류와 특성, 건강기능식품의 종류에 대해 학습한다. 이들의 생체조절기능 및 조절 메카니즘을 학습하며 또한 다양한 대사질환의 특성을 이해함으로써 식품내에 함유되어 있는 생리활성물질들의 생체조절기능을 이해할 수 있는 교과목이다. 더불어 기능성 평가 및 물질분석법을 학습한다.

  • English

    The course of bioactive food compounds learns the characteristics of food-borne trace elements and natural products with physiological activity, and the types of health-beneficial functions. It is a subject that can understand the biological functions of physiological active substances contained in food by learning their bioactivity and understanding mechanism and also understanding the characteristics of various metabolic diseases. In addition, functional evaluation and material analysis are learned through understand laboratory analytical techniques.

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3/1학기 전선 4211063
동물면역과질병백신 (Animal Immunology and Disease Vaccines)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211063
  • 교과목명 : 동물면역과질병백신 (Animal Immunology and Disease Vaccines)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      면역학은 미생물학에서 파생된 학문이다. 동물은 미생물들과 밀접하게 접촉하므로, 동물에 대한 면역학적 이해가 필요하다. 우선, 기본적인 동물면역시스템, 동물면역 관련 세포와 단백질, 동물면역을 활용한 기술 등을 배운다. 다음으로, 동물의 질병(특히 감염성 질병)의 종류를 배우고, 이를 예방할 수 있는 방역 및 백신 기술과 백신을 개발하기 위한 다양한 생명공학적인 기법들에 대해서도 배운다. 이러한 기술들이 동물산업분야에서 어떻게 활용되는지, 주요 사례들(가축별 백신프로그램 등)과 관련 기업들을 살펴보면서, 진로 및 취업에 대한 궁금증을 해결해볼 수도 있다.

    • English

      Immunology came from microbiology. As animals are closely exposed to microorganisms, we need immunological understanding on animals. First of all, we can learn about basic immunological concepts such as immune system, immune cells and proteins, and immunological applications. Next, we can learn what infectious animal diseases are, how to protect animals from such diseases, and what biotechnologies for biosecurity and vaccine are available. By reviewing such topics and related cases (Livestock Vaccine Program, etc.) and companies, we can talk about our future life and jobs.

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  • 국문

    면역학은 미생물학에서 파생된 학문이다. 동물은 미생물들과 밀접하게 접촉하므로, 동물에 대한 면역학적 이해가 필요하다. 우선, 기본적인 동물면역시스템, 동물면역 관련 세포와 단백질, 동물면역을 활용한 기술 등을 배운다. 다음으로, 동물의 질병(특히 감염성 질병)의 종류를 배우고, 이를 예방할 수 있는 방역 및 백신 기술과 백신을 개발하기 위한 다양한 생명공학적인 기법들에 대해서도 배운다. 이러한 기술들이 동물산업분야에서 어떻게 활용되는지, 주요 사례들(가축별 백신프로그램 등)과 관련 기업들을 살펴보면서, 진로 및 취업에 대한 궁금증을 해결해볼 수도 있다.

  • English

    Immunology came from microbiology. As animals are closely exposed to microorganisms, we need immunological understanding on animals. First of all, we can learn about basic immunological concepts such as immune system, immune cells and proteins, and immunological applications. Next, we can learn what infectious animal diseases are, how to protect animals from such diseases, and what biotechnologies for biosecurity and vaccine are available. By reviewing such topics and related cases (Livestock Vaccine Program, etc.) and companies, we can talk about our future life and jobs.

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3/1학기 전필 4211065
식육가공학및실험 (Meat Processing Science and Lab)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전필
  • 교과목번호 : 4211065
  • 교과목명 : 식육가공학및실험 (Meat Processing Science and Lab)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-2-2
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      근육이 식육으로 전환되는 과정을 공부하고, 가축별 도축방법과 사후 근육의 작용에 따른 식육의 품질을 이해한다. 소비자 입장에서 고기의 품질을 이해하고, 항목별 특성을 심도있게 학습한다. 고기를 이용한 염지방법과 첨단 가공공정 및 원리를 이해한다. 대표적인 식육가공제품을 선정하여 제조하는 방법을 이론적 강의를 통해 학습하고 실습한다. 고기의 미생물학 및 위생안전에 대한 기초지식 및 실제 응용까지 학습한다. 미래 식육가공기술의 발전 방향과 마케팅기술을 이해할 수 있다.

    • English

      The process of muscle conversion into meat is the background knowledge, and the slaughter method by livestock and the quality of meat according to the action of post-muscles are understood. To study the quality of meat from the consumer's point of view, and to study the characteristics of each item in depth. Using meat, teach the salt fat method, processing process, and processing principle. Theoretical lectures are used to learn how to select and manufacture representative meat processing products, and practice them. Learn basic knowledge and practical application of microbiology and sanitary safety of meat.

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  • 국문

    근육이 식육으로 전환되는 과정을 공부하고, 가축별 도축방법과 사후 근육의 작용에 따른 식육의 품질을 이해한다. 소비자 입장에서 고기의 품질을 이해하고, 항목별 특성을 심도있게 학습한다. 고기를 이용한 염지방법과 첨단 가공공정 및 원리를 이해한다. 대표적인 식육가공제품을 선정하여 제조하는 방법을 이론적 강의를 통해 학습하고 실습한다. 고기의 미생물학 및 위생안전에 대한 기초지식 및 실제 응용까지 학습한다. 미래 식육가공기술의 발전 방향과 마케팅기술을 이해할 수 있다.

  • English

    The process of muscle conversion into meat is the background knowledge, and the slaughter method by livestock and the quality of meat according to the action of post-muscles are understood. To study the quality of meat from the consumer's point of view, and to study the characteristics of each item in depth. Using meat, teach the salt fat method, processing process, and processing principle. Theoretical lectures are used to learn how to select and manufacture representative meat processing products, and practice them. Learn basic knowledge and practical application of microbiology and sanitary safety of meat.

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3/1학기 전선 4211072
동물발생공학 (Animal Developmental Engineering)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211072
  • 교과목명 : 동물발생공학 (Animal Developmental Engineering)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물 생식기능에 관한 기초 지식 및 생식세포 발생 메커니즘에 대해 이해하고, 이를 바탕으로 다양한 보조생식술과 같은 발생공학 관련 기술들에 대한 이론 및 응용 분야에 대해 학습하고자 함. 또한, 최신 발생공학기술의 소개와 함께 축산분야에서 발생공학기술의 이용 현황 및 전망에 대해서도 토의해 보고자 함.

    • English

      We aim to understand the basic knowledge of animal reproductive functions and the mechanism of germ cell development. Moreover, based on this, we will learn about the theories and applications of developmental engineering-related technologies such as assisted reproduction techniques. Simultaneously, with the introduction of the latest developmental engineering technology, we will also discuss the current status and prospects of developmental engineering technology in the livestock industry.

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  • 국문

    동물 생식기능에 관한 기초 지식 및 생식세포 발생 메커니즘에 대해 이해하고, 이를 바탕으로 다양한 보조생식술과 같은 발생공학 관련 기술들에 대한 이론 및 응용 분야에 대해 학습하고자 함. 또한, 최신 발생공학기술의 소개와 함께 축산분야에서 발생공학기술의 이용 현황 및 전망에 대해서도 토의해 보고자 함.

  • English

    We aim to understand the basic knowledge of animal reproductive functions and the mechanism of germ cell development. Moreover, based on this, we will learn about the theories and applications of developmental engineering-related technologies such as assisted reproduction techniques. Simultaneously, with the introduction of the latest developmental engineering technology, we will also discuss the current status and prospects of developmental engineering technology in the livestock industry.

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3/1학기 전선 4211073
동물유전체학 (Animal Genomics)
  • 학년/학기 : 3/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211073
  • 교과목명 : 동물유전체학 (Animal Genomics)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물의 개량하기 위한 분자마커의 종류, 유전적 다양성 측정, 분자유전자지도 작성, 질적 및 양적 형질 유전자 분석, DNA 마커의 이용, microarray 시스템을 이용에 대하여 이해를 도모한다.

    • English

      Learn about types of molecular markers for improving animals, measuring genetic diversity, creating molecular genetic maps, analyzing qualitative and quantitative trait genes, using DNA markers, and using the microarray system.

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  • 국문

    동물의 개량하기 위한 분자마커의 종류, 유전적 다양성 측정, 분자유전자지도 작성, 질적 및 양적 형질 유전자 분석, DNA 마커의 이용, microarray 시스템을 이용에 대하여 이해를 도모한다.

  • English

    Learn about types of molecular markers for improving animals, measuring genetic diversity, creating molecular genetic maps, analyzing qualitative and quantitative trait genes, using DNA markers, and using the microarray system.

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3/2학기 전선 4211030
동물유전공학 (Animal Genetic Engineering)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211030
  • 교과목명 : 동물유전공학 (Animal Genetic Engineering)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      분자유전학의 응용편으로 분자유전학적 지식을 기반으로 유전자를 활용해 새로운 생물체의 작출이나 바이오신약 개발에 유용한 유전공학의 이해와 발달과정 그리고 그 응용에 대해 학습한다.

    • English

      As an application of molecular genetics, we learn about the understanding and development process of genetic engineering and its application, which are useful for the production of new organisms or the development of bio-new drugs, by using genes based on molecular genetics knowledge.

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  • 국문

    분자유전학의 응용편으로 분자유전학적 지식을 기반으로 유전자를 활용해 새로운 생물체의 작출이나 바이오신약 개발에 유용한 유전공학의 이해와 발달과정 그리고 그 응용에 대해 학습한다.

  • English

    As an application of molecular genetics, we learn about the understanding and development process of genetic engineering and its application, which are useful for the production of new organisms or the development of bio-new drugs, by using genes based on molecular genetics knowledge.

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3/2학기 전선 4211031
동물성식품저장학 (Preservation of Animal Products)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211031
  • 교과목명 : 동물성식품저장학 (Preservation of Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물성식품을 신선한 상태로 최종 소비단계까지 저장하는데 있어 식품의 품질변화에 미치는 여러가지 화학적 , 물리적 요인의 이해를 통하여 동물 식품의 효율적인 저장방법을 습득함

    • English

      The efficient storage method of animal food is acquired through the understanding of various chemical and physical factors of food quality change in storing animal food in a fresh state until the final stage of consumption.

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  • 국문

    동물성식품을 신선한 상태로 최종 소비단계까지 저장하는데 있어 식품의 품질변화에 미치는 여러가지 화학적 , 물리적 요인의 이해를 통하여 동물 식품의 효율적인 저장방법을 습득함

  • English

    The efficient storage method of animal food is acquired through the understanding of various chemical and physical factors of food quality change in storing animal food in a fresh state until the final stage of consumption.

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3/2학기 전선 4211033
동물성식품영양유전체학 (Nutrigenomics in Animal Products)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211033
  • 교과목명 : 동물성식품영양유전체학 (Nutrigenomics in Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      기존의 영양학에 분자생물학적 기법을 도입하여 식품성분과 생체 유전자의 상호작용을 구명하고 그 기작을 바탕으로 건강증진의 대사과정을 집중적으로 살펴본다.

    • English

      Molecular biological techniques are introduced to the existing nutritionology to discover the interaction between food ingredients and biological genes and to focus on the metabolic process of health promotion based on the mechanism.

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  • 국문

    기존의 영양학에 분자생물학적 기법을 도입하여 식품성분과 생체 유전자의 상호작용을 구명하고 그 기작을 바탕으로 건강증진의 대사과정을 집중적으로 살펴본다.

  • English

    Molecular biological techniques are introduced to the existing nutritionology to discover the interaction between food ingredients and biological genes and to focus on the metabolic process of health promotion based on the mechanism.

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3/2학기 전선 4211034
동물성식품위생학 (Sanitation of Animal Products)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211034
  • 교과목명 : 동물성식품위생학 (Sanitation of Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      식품위생에 관련되는 위해요소에 대한 생물학적, 화학적, 물리학적 특성을 탐구하고 안전한 동물성식품 생산을 위한 기초지식을 습득함. 본 과목에서는 동물성식품에 포함될 수 있는 생물학적, 화학적, 물리학적 유해요소에 대한 과학적 특성을 폭넓게 다루고자 하며, 식품산업 실무의 사례 제시를 통해 실무능력을 간접적으로 배양하고 자 함.

    • English

      Explore the biological, chemical and physical characteristics of hazards associated with food hygiene and acquire basic knowledge for safe animal food production. In this course, we want to cover a wide range of scientific characteristics of biological, chemical and physical hazards that can be included in animal products, and indirectly cultivate practical skills by presenting examples of practice in the food industry.

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  • 국문

    식품위생에 관련되는 위해요소에 대한 생물학적, 화학적, 물리학적 특성을 탐구하고 안전한 동물성식품 생산을 위한 기초지식을 습득함. 본 과목에서는 동물성식품에 포함될 수 있는 생물학적, 화학적, 물리학적 유해요소에 대한 과학적 특성을 폭넓게 다루고자 하며, 식품산업 실무의 사례 제시를 통해 실무능력을 간접적으로 배양하고 자 함.

  • English

    Explore the biological, chemical and physical characteristics of hazards associated with food hygiene and acquire basic knowledge for safe animal food production. In this course, we want to cover a wide range of scientific characteristics of biological, chemical and physical hazards that can be included in animal products, and indirectly cultivate practical skills by presenting examples of practice in the food industry.

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3/2학기 전선 4211035
동물대사조절학 (Animal Metabolic Regulation)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211035
  • 교과목명 : 동물대사조절학 (Animal Metabolic Regulation)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물의 생명현상을 조절하는 호르몬, 성장인자, 신경전달물질 및 화학물질의 생합성과 이들에 의한 동물의 생리조절현상을 이해하고 동물의 생산성 향상을 증대시킬 수 있는 방안에 응용한다.

    • English

      It understands the biosynthesis of hormones, growth factors, neurotransmitters and chemicals that regulate animal life phenomena and applies them to ways to increase animal productivity.

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  • 국문

    동물의 생명현상을 조절하는 호르몬, 성장인자, 신경전달물질 및 화학물질의 생합성과 이들에 의한 동물의 생리조절현상을 이해하고 동물의 생산성 향상을 증대시킬 수 있는 방안에 응용한다.

  • English

    It understands the biosynthesis of hormones, growth factors, neurotransmitters and chemicals that regulate animal life phenomena and applies them to ways to increase animal productivity.

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3/2학기 전선 4211066
동물성식품화학 (Food Chemistry of Animal Products )
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211066
  • 교과목명 : 동물성식품화학 (Food Chemistry of Animal Products )
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물성식품을 구성하는 각 성분의 화학적 특성을 이해하며, 이들 식품성분들이 가공 및 저장 중 나타나는 물리 ? 화학적 변화를 학습함. 즉, 식품 구성성분인 지질, 단백질 및 탄수화물의 가공 및 저장 중 변화를 이해하며, 식품가공 및 저장 시 관련된 효소작용 및 식품의 갈변, 향미성분의 변화 등을 이해하는 학문분야임. 식품첨가물의 및 미량성분에 특성을 이해하는 교과목임

    • English

      Food chemistry of animal products course will provide to understand the chemical characteristics of each ingredient that constitutes animal products, and learn the chemical and physical changes of food components, appear during processing and storage. In other words, it is an academic field that understands changes in the processing and storage of lipids, proteins, and carbohydrates, which are food components, and the enzyme action involved in food processing and storage, and changes in food browning and flavor components. It is a subject to understand the characteristics of food additives and trace elements of nutrient.

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  • 국문

    동물성식품을 구성하는 각 성분의 화학적 특성을 이해하며, 이들 식품성분들이 가공 및 저장 중 나타나는 물리 ? 화학적 변화를 학습함. 즉, 식품 구성성분인 지질, 단백질 및 탄수화물의 가공 및 저장 중 변화를 이해하며, 식품가공 및 저장 시 관련된 효소작용 및 식품의 갈변, 향미성분의 변화 등을 이해하는 학문분야임. 식품첨가물의 및 미량성분에 특성을 이해하는 교과목임

  • English

    Food chemistry of animal products course will provide to understand the chemical characteristics of each ingredient that constitutes animal products, and learn the chemical and physical changes of food components, appear during processing and storage. In other words, it is an academic field that understands changes in the processing and storage of lipids, proteins, and carbohydrates, which are food components, and the enzyme action involved in food processing and storage, and changes in food browning and flavor components. It is a subject to understand the characteristics of food additives and trace elements of nutrient.

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3/2학기 전선 4211074
취업·창업과꿈-설계 (Career Choice and Startup)
  • 학년/학기 : 3/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211074
  • 교과목명 : 취업·창업과꿈-설계 (Career Choice and Startup)
  • 학점-강의-실습(설계) : 1-1-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      취업·창업과 꿈-설계는 내가 선택한 전공 안에서 진로에 대한 고민과 탐색을 진행하는 교과목입니다. 자신의 적성과 흥미를 바탕으로 전공을 이해하고, 전공 관련 직업을 탐색·설정·준비하는 전체 과정을 다룹니다.

    • English

      Career Choice and Startup provides a change of sharing about concerns about career path within each major and exploring. This course covers the entire process of understanding, exploring, establishing, preparing career path within each major based on their aptitude and interests.

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  • 국문

    취업·창업과 꿈-설계는 내가 선택한 전공 안에서 진로에 대한 고민과 탐색을 진행하는 교과목입니다. 자신의 적성과 흥미를 바탕으로 전공을 이해하고, 전공 관련 직업을 탐색·설정·준비하는 전체 과정을 다룹니다.

  • English

    Career Choice and Startup provides a change of sharing about concerns about career path within each major and exploring. This course covers the entire process of understanding, exploring, establishing, preparing career path within each major based on their aptitude and interests.

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4/1학기 전선 4211032
동물성식품분석학 (Food Analysis of Animal Products)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211032
  • 교과목명 : 동물성식품분석학 (Food Analysis of Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      축산식품의 주요성분인 단백질, 지질, 단백질, 미네랄, 비타민 등을 분석하기 위한 기본적인 분석이론과 미량성분 분석을 위한 기기분석의 기초이론을 학습하는 교과목임.

    • English

      The subject is to learn basic analysis theory for analyzing protein, lipid, protein, minerals, vitamins, etc., which are the main ingredients of livestock food, and basic theory of device analysis for micro-component analysis.

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  • 국문

    축산식품의 주요성분인 단백질, 지질, 단백질, 미네랄, 비타민 등을 분석하기 위한 기본적인 분석이론과 미량성분 분석을 위한 기기분석의 기초이론을 학습하는 교과목임.

  • English

    The subject is to learn basic analysis theory for analyzing protein, lipid, protein, minerals, vitamins, etc., which are the main ingredients of livestock food, and basic theory of device analysis for micro-component analysis.

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4/1학기 전선 4211037
동물성식품기계학 (Food Machinery in Animal Products)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211037
  • 교과목명 : 동물성식품기계학 (Food Machinery in Animal Products)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      식품의 가공에 필요한 기계의 원리와 구조, 냉동, 냉장, 농축, 건조, 균질, 분리 및 혼합 등의 기초적인 공학개념에 대하여 강의한다. 견학을 통해 각종 식품 기계들의 실제 사용 및 활용 범위 등에 대해 교육한다.

    • English

      Lectures are given on the principles and basic engineering concepts of machines necessary for processing food, such as the principles and structure of machines, refrigeration, refrigeration, enrichment, drying, homogeneity, separation and mixing. The field trip will educate students on the actual use and utilization range of various food machines.

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  • 국문

    식품의 가공에 필요한 기계의 원리와 구조, 냉동, 냉장, 농축, 건조, 균질, 분리 및 혼합 등의 기초적인 공학개념에 대하여 강의한다. 견학을 통해 각종 식품 기계들의 실제 사용 및 활용 범위 등에 대해 교육한다.

  • English

    Lectures are given on the principles and basic engineering concepts of machines necessary for processing food, such as the principles and structure of machines, refrigeration, refrigeration, enrichment, drying, homogeneity, separation and mixing. The field trip will educate students on the actual use and utilization range of various food machines.

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4/1학기 전선 4211055
동물성식품위해관리 (Animal Product Hazard Analysis)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211055
  • 교과목명 : 동물성식품위해관리 (Animal Product Hazard Analysis)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      축산식품가공과정에 관련된 생물학적, 화학적, 물리학적 위해요소가 식품의 품질 및 안전에 미치는 영향을 이해하고 식품위해요소 관리를 위한 HACCP 시스템에 대한 이해와 함께 식품가공과정 중 위해요소관리 기법에 대한 이론적 배경을 탐구한다.

    • English

      Understanding the effects of biological, chemical and physical hazards related to the livestock food processing process on the quality and safety of food, and understanding the HACCP system for food hazardous element management, as well as exploring the theoretical background of risk management techniques during the food processing process.

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  • 국문

    축산식품가공과정에 관련된 생물학적, 화학적, 물리학적 위해요소가 식품의 품질 및 안전에 미치는 영향을 이해하고 식품위해요소 관리를 위한 HACCP 시스템에 대한 이해와 함께 식품가공과정 중 위해요소관리 기법에 대한 이론적 배경을 탐구한다.

  • English

    Understanding the effects of biological, chemical and physical hazards related to the livestock food processing process on the quality and safety of food, and understanding the HACCP system for food hazardous element management, as well as exploring the theoretical background of risk management techniques during the food processing process.

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4/1학기 전선 4211056
동물응용과학단기현장실습(4주) (Applied Animal Science Short-term Field Training, 4weeks)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211056
  • 교과목명 : 동물응용과학단기현장실습(4주) (Applied Animal Science Short-term Field Training, 4weeks)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-0-40
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      전공과 연계된 산업체 및 연구소 등에 학생을 파견하여 실습을 진행함으로써 현장 맞춤형 인재를 양성하고 전공 역량을 강화한다.

    • English

      Students are dispatched to industries and research institutes linked to their majors to train field-tailored talent and strengthen their major capabilities by conducting practical training.

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  • 국문

    전공과 연계된 산업체 및 연구소 등에 학생을 파견하여 실습을 진행함으로써 현장 맞춤형 인재를 양성하고 전공 역량을 강화한다.

  • English

    Students are dispatched to industries and research institutes linked to their majors to train field-tailored talent and strengthen their major capabilities by conducting practical training.

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4/1학기 전선 4211059
동물응용과학세미나 (Applied Animal Science Seminar )
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211059
  • 교과목명 : 동물응용과학세미나 (Applied Animal Science Seminar )
  • 학점-강의-실습(설계) : 2-2-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물성식품 및 동물생명공학 분야에 대한 최신 연구 동향 및 업계 분석관련 세미나를 진행한다. 참여 학생들이 해당 분야에 대한 조사 연구를 바탕으로 이를 발표하며, 함께 토론하는 방식으로 강의를 진행함.

    • English

      Seminar on the latest research trends and industry analysis on animal food and animal biotechnology is held. Participating students present and discuss the subject based on research and research.

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  • 국문

    동물성식품 및 동물생명공학 분야에 대한 최신 연구 동향 및 업계 분석관련 세미나를 진행한다. 참여 학생들이 해당 분야에 대한 조사 연구를 바탕으로 이를 발표하며, 함께 토론하는 방식으로 강의를 진행함.

  • English

    Seminar on the latest research trends and industry analysis on animal food and animal biotechnology is held. Participating students present and discuss the subject based on research and research.

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4/1학기 전선 4211068
동물생명식품과학실험실습1 (Laboratory Training 1 in Animal Biotechnology and Food Science)
  • 학년/학기 : 4/1학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211068
  • 교과목명 : 동물생명식품과학실험실습1 (Laboratory Training 1 in Animal Biotechnology and Food Science)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-0-6
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 과목은 동물생명공학 및 동물성 식품과학 분야에서 이론적으로 배웠던 내용들을 실험/실습을 통해 익히는 과목이다. 담당 과목 교수님들의 전공분야에 맞추어, 실험/실습/논문리뷰/직업탐색/기업탐색 등의 활동 등을 통해, 졸업 이후 실무에서 활용할 수 있는 다양한 업무들을 익힐 수 있다.

    • English

      In this class, we can learn how to do experiments and practice what we learned already in the major on “animal biotechnology” and “food science of animal products”. Professors, who are responsible for this class, will teach students according to their specialized part of animal science. Different educational activities on experiments, practice, review of scientific papers, job/company finding are expected according to each professor. Based on such activities, students will be able to apply what they learned in the department to their jobs after graduation.

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  • 국문

    본 과목은 동물생명공학 및 동물성 식품과학 분야에서 이론적으로 배웠던 내용들을 실험/실습을 통해 익히는 과목이다. 담당 과목 교수님들의 전공분야에 맞추어, 실험/실습/논문리뷰/직업탐색/기업탐색 등의 활동 등을 통해, 졸업 이후 실무에서 활용할 수 있는 다양한 업무들을 익힐 수 있다.

  • English

    In this class, we can learn how to do experiments and practice what we learned already in the major on “animal biotechnology” and “food science of animal products”. Professors, who are responsible for this class, will teach students according to their specialized part of animal science. Different educational activities on experiments, practice, review of scientific papers, job/company finding are expected according to each professor. Based on such activities, students will be able to apply what they learned in the department to their jobs after graduation.

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4/2학기 전선 4211045
동물성식품품질관리학 (Animal Product Quality Control)
  • 학년/학기 : 4/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211045
  • 교과목명 : 동물성식품품질관리학 (Animal Product Quality Control)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물성식품 생산 및 유통 그리고 식품 품질과 관련된 전반적 요소를 학습함. 동물성식품의 개발, 생산 및 유통 중 품질에 영향을 미치는 위해요소를 제어하기 위한 과학적 배경을 탐구하고 학습함. 동물성식품의 규격 및 법적 품질관리 요소를 스스로 파악할 수 있는 능력을 함양함.

    • English

      To learn the overall factors related to animal food production and distribution and food quality. Explore and learn the scientific background to control hazards affecting quality in the development, production and distribution of animal products. To develop the ability to identify the standard and legal quality control elements of animal products by themselves.

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  • 국문

    동물성식품 생산 및 유통 그리고 식품 품질과 관련된 전반적 요소를 학습함. 동물성식품의 개발, 생산 및 유통 중 품질에 영향을 미치는 위해요소를 제어하기 위한 과학적 배경을 탐구하고 학습함. 동물성식품의 규격 및 법적 품질관리 요소를 스스로 파악할 수 있는 능력을 함양함.

  • English

    To learn the overall factors related to animal food production and distribution and food quality. Explore and learn the scientific background to control hazards affecting quality in the development, production and distribution of animal products. To develop the ability to identify the standard and legal quality control elements of animal products by themselves.

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4/2학기 전선 4211062
동물생명공학정보와인공지능 (Informatics and Artificial Intelligence for Animal Biotechnology)
  • 학년/학기 : 4/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211062
  • 교과목명 : 동물생명공학정보와인공지능 (Informatics and Artificial Intelligence for Animal Biotechnology)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물산업 분야에는 다양한 데이터가 존재한다. 데이터를 잘 가공하여 분석하면 인공지능과 연계할 수 있다. 다양한 정보 (동물, 축산물, 식품, 의약품, 사료, 문헌, 생체자료, 그림자료, 기상, DNA, 단백질 등)를 어떻게 확보하는지, 정보과학(Data Science) 및 인공지능기술로 이러한 데이터를 어떻게 활용하는지에 대하여, 사례를 중심으로 학습하고자 한다. 이러한 주제들과 (기업) 사례 등을 통해, 졸업 후 진로 및 취업에 대한 궁금증을 해결해볼 수도 있다.

    • English

      There are different types of data that are available now from the animal industry. We can learn how to obtain data on animals, animal products, foods, medicines, feeds, literature, biological parameters, weather, DNA, and proteins, and how to apply such data by using data science and artificial intelligence technologies. This will be based on interesting cases from the animal industry. By reviewing such topics and related cases and companies, we can talk about our future life and jobs.

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  • 국문

    동물산업 분야에는 다양한 데이터가 존재한다. 데이터를 잘 가공하여 분석하면 인공지능과 연계할 수 있다. 다양한 정보 (동물, 축산물, 식품, 의약품, 사료, 문헌, 생체자료, 그림자료, 기상, DNA, 단백질 등)를 어떻게 확보하는지, 정보과학(Data Science) 및 인공지능기술로 이러한 데이터를 어떻게 활용하는지에 대하여, 사례를 중심으로 학습하고자 한다. 이러한 주제들과 (기업) 사례 등을 통해, 졸업 후 진로 및 취업에 대한 궁금증을 해결해볼 수도 있다.

  • English

    There are different types of data that are available now from the animal industry. We can learn how to obtain data on animals, animal products, foods, medicines, feeds, literature, biological parameters, weather, DNA, and proteins, and how to apply such data by using data science and artificial intelligence technologies. This will be based on interesting cases from the animal industry. By reviewing such topics and related cases and companies, we can talk about our future life and jobs.

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4/2학기 전선 4211064
동물세포배양학 (Animal Cell Culture)
  • 학년/학기 : 4/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211064
  • 교과목명 : 동물세포배양학 (Animal Cell Culture)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-3-0
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      동물세포를 활용한 다양한 산업군의 지속적 신규 창출 및 발전이 이루어지고 있는 실정이다. 따라서, 이러한 산업적 트랜드에 동참하기 위한 필수 요소로서 동물세포에 대한 과학적 이해 및 세포 체외배양 기술에 대한 실질적 이해를 하고자 한다.

    • English

      The persistent creation and development of various industries using animal cells are in progress. Therefore, a scientific understanfing of animal cells and a practical understanding of cells in vitro culture technology are essential to participating in this industrial trend.

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  • 국문

    동물세포를 활용한 다양한 산업군의 지속적 신규 창출 및 발전이 이루어지고 있는 실정이다. 따라서, 이러한 산업적 트랜드에 동참하기 위한 필수 요소로서 동물세포에 대한 과학적 이해 및 세포 체외배양 기술에 대한 실질적 이해를 하고자 한다.

  • English

    The persistent creation and development of various industries using animal cells are in progress. Therefore, a scientific understanfing of animal cells and a practical understanding of cells in vitro culture technology are essential to participating in this industrial trend.

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4/2학기 전선 4211069
동물생명식품과학실험실습2 (Laboratory Training 2 in Animal Biotechnology and Food Science)
  • 학년/학기 : 4/2학기
  • 이수구분 : 전선
  • 교과목번호 : 4211069
  • 교과목명 : 동물생명식품과학실험실습2 (Laboratory Training 2 in Animal Biotechnology and Food Science)
  • 학점-강의-실습(설계) : 3-0-6
  • 교과목개요 : 상세보기
    • 국문

      본 과목은 동물생명공학 및 동물성 식품과학 분야에서 이론적으로 배웠던 내용들을 실험/실습을 통해 익히는 과목이다. 담당 과목 교수님들의 전공분야에 맞추어, 실험/실습/논문리뷰/직업탐색/기업탐색 등의 활동 등을 통해, 졸업 이후 실무에서 활용할 수 있는 다양한 업무들을 익힐 수 있다.

    • English

      In this class, we can learn how to do experiments and practice what we learned already in the major on “animal biotechnology” and “food science of animal products”. Professors, who are responsible for this class, will teach students according to their specialized part of animal science. Different educational activities on experiments, practice, review of scientific papers, job/company finding are expected according to each professor. Based on such activities, students will be able to apply what they learned in the department to their jobs after graduation.

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  • 국문

    본 과목은 동물생명공학 및 동물성 식품과학 분야에서 이론적으로 배웠던 내용들을 실험/실습을 통해 익히는 과목이다. 담당 과목 교수님들의 전공분야에 맞추어, 실험/실습/논문리뷰/직업탐색/기업탐색 등의 활동 등을 통해, 졸업 이후 실무에서 활용할 수 있는 다양한 업무들을 익힐 수 있다.

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    In this class, we can learn how to do experiments and practice what we learned already in the major on “animal biotechnology” and “food science of animal products”. Professors, who are responsible for this class, will teach students according to their specialized part of animal science. Different educational activities on experiments, practice, review of scientific papers, job/company finding are expected according to each professor. Based on such activities, students will be able to apply what they learned in the department to their jobs after graduation.

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